Hoe zelf het beste een puistje uitknijpen?

Puistjes uitknijpen

Het wordt over het algemeen afgeraden om puistjes uit te knijpen, omdat dit het risico op infecties, littekens en verdere ontstekingen kan vergroten. Het uitknijpen van puistjes kan de huid beschadigen en de verspreiding van bacteriën bevorderen. Als je echter besluit om een puistje uit te knijpen, volg dan deze stappen om het zo hygiënisch en veilig mogelijk te doen:

Stappen:

 1. Puistjes uitknijpenWas je handen:
  • Was je handen grondig met zeep en water om bacteriën te verminderen.
 2. Reinig de huid:
  • Reinig het gebied rond het puistje met een milde, antibacteriële zeep en warm water. Je kunt ook een alcoholvrije reinigingsoplossing gebruiken.
 3. Breng een warm kompres aan:
  • Leg een warm kompres (een doek gedrenkt in warm water) op het puistje gedurende ongeveer 5-10 minuten. Dit helpt de poriën te openen en maakt het gemakkelijker om het puistje uit te knijpen.
 4. Gebruik een steriele naald of pincet (optioneel):
  • Als je besluit een puistje uit te knijpen, gebruik dan een steriele naald of pincet om voorzichtig het bovenste gedeelte van het puistje te doorprikken. Dit mag alleen gebeuren als het puistje volledig rijp is.
 5. Gebruik schone vingers of een gaasje:
  • Wikkel je vingers in schone, steriele gaasjes en druk voorzichtig langs de zijkanten van het puistje. Druk niet te hard om te voorkomen dat bacteriën dieper in de huid worden geduwd.
 6. Stop als er niets uitkomt:
  • Als er niets uitkomt na een paar pogingen, stop dan en probeer het later opnieuw. Overmatig drukken kan de huid beschadigen.
 7. Reinig opnieuw:
  • Reinig het gebied opnieuw met een desinfecterende lotion of een milde zeep om eventuele bacteriën te doden.
 8. Breng een antibacteriële zalf aan:
  • Breng een dun laagje antibacteriële zalf aan op het uitgeknepen gebied om infecties te voorkomen.

Belangrijke overwegingen bij het uitknijpen van een puistje:

 • Als het puistje niet vanzelf openbreekt, is het wellicht nog niet rijp om uitgeknepen te worden. Wacht tot het vanzelf open gaat.
 • Knijp nooit aan puistjes diep onder de huid zitten, omdat dit kan leiden tot ernstige ontstekingen en littekens.
 • Als je twijfelt, raadpleeg dan een dermatoloog of schoonheidsspecialist.

Onthoud dat het uitknijpen van puistjes het beste vermeden kan worden. Als je regelmatig last hebt van acne, raadpleeg dan een dermatoloog of gediplomeerd schoonheidsspecialist voor professioneel advies en behandelingsopties.

Vindt hier meer informatie over de behandelingen van All About Beauty

Hifu Ultherapie specialist voor Belgie en Nederland gespecialiseerd in natuurlijke facelift, natuurlijke ooglidcorrectie, liften en verstevigen van de huid en plaatselijk afslanken. Schoonheidsinstituut, schoonheidssalon, beautysalon, schoonheidsspecialist, beautyspecialist, huidspecialist

De kunstwerken in het instituut zijn van Atelier Zilver.