Onze ervaring met Mohs chirurgie bij huidkanker

Mohs chirurgie

Huidkanker is een veel voorkomende vorm van kanker die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het afgelopen jaar trof het onze collega schoonheidsspecialist hier in de schoonheidssalon. Hoewel er verschillende behandelmethoden beschikbaar zijn, koos onze dermatoloog voor Mohs-chirurgie. Mohs is een zeer effectieve en nauwkeurige behandeling bij huidkanker. In dit blog vertel ik meer over Mohs-chirurgie en onze ervaring.

Wat is Mohs-chirugie?

Mohs-chirurgie is een gespecialiseerde chirurgische techniek die voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van basaalcelcarcinoom (BCC) en plaveiselcelcarcinoom (SCC). Het biedt een hoog genezingspercentage terwijl het de verwijdering van gezond weefsel minimaliseert. Bij onze collega zat het basaalcelcacinoom in het gezicht, dan is het belangrijk om zo precies mogelijk te werken en het litteken klein mogelijk te houden.

Mohs chirurgie

Hoe werkt Mohs-chirurgie?

Mohs-chirurgie omvat de volgende belangrijke stappen:

Tumorverwijdering: de chirurg verwijdert de zichtbare tumor samen met een dun laagje omringend gezond weefsel. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving waardoor je er nagenoeg niets van voelt. Na het verwijderen wordt je goed verbonden en moet je plaatsnemen in een wachtruimte, speciaal voor Mohs patiënten, en wordt het verwijderde weefsel onderzocht om te bepalen of een tweede ronde nodig is.

In kaart brengen en microscopisch onderzoek: het uitgesneden weefsel wordt zorgvuldig in kaart gebracht en in secties verdeeld. Elke sectie wordt ingevroren, in plakjes gesneden, gekleurd en onder een microscoop onderzocht om te bepalen of er kankercellen aanwezig zijn op de operatieranden.

Laag voor laag verwijderen: Als kankercellen worden gedetecteerd aan de operatieranden, verwijdert de chirurg precies een extra laag weefsel alleen van de aangetaste gebieden, terwijl gezond weefsel wordt gespaard. Dit proces wordt herhaald totdat er geen kankercellen meer worden gevonden aan de chirurgische randen. Onze collega en de andere patiënten, die op deze dag aanwezig waren, hadden aan 1 of 2 rondes genoeg. Verpleegkundigen houden je goed in de gaten en controleren of je nog goed verdoofd bent. Onze nieuwsgierige collega mocht zelfs af en toe met een spiegeltje meekijken

Reconstructie: Zodra de tumor volledig is verwijderd, wordt de wond gereconstrueerd met behulp van verschillende technieken, zoals hechtingen, transplantaten of flappen, om optimale genezing te bevorderen en littekens te minimaliseren. De dermatoloog kijkt al voor de behandeling wat de beste manier is om te verwijderen en te hechten zodat het litteken zo min mogelijk zichtbaar is.

Na de behandeling; de plek wordt goed verbonden met een drukverband om zwelling tegen te gaan. Onze collega vond de behandeling zelf door de goede verdoving en goed zorg meevallen. Het vervelendst was het moment dat de verdoving was uitgewerkt en de huid pijnlijk en trekkerig aanvoelt. Dit heeft ongeveer 2 dagen geduurd. Na 2 dagen moest onze collega terug naar het ziekenhuid voor wondcontrole en een week later werden de hechtingen verwijderd.

Voordelen van Mohs-chirurgie:

Mohs-chirurgie biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele chirurgische methoden voor de behandeling van huidkanker:

Hogere genezingspercentages: Mohs-chirurgie heeft een van de hoogste genezingspercentages voor huidkanker, vaak meer dan 95%. Het zorgvuldige onderzoek van de weefselranden tijdens de procedure zorgt ervoor dat alle kankercellen worden verwijderd, waardoor het risico op herhaling wordt verkleind.

Weefselbehoud: in tegenstelling tot conventionele chirurgie, behoudt Mohs-chirurgie gezond weefsel door selectief alleen de door kanker aangetaste gebieden te verwijderen. Dit is vooral gunstig voor tumoren die zich op kritieke anatomische locaties bevinden of die met agressieve groeipatronen.

Cosmetisch resultaat: door het verwijderen van gezond weefsel tot een minimum te beperken, streeft Mohs-chirurgie naar betere cosmetische resultaten. De procedure geeft prioriteit aan het behoud van functionele en esthetische structuren, zoals het gezicht, de oren en de neus.

Real-time analyse: het microscopisch onderzoek van weefsel tijdens de procedure maakt een onmiddellijke analyse van de chirurgische marges mogelijk. Hierdoor kan de chirurg alle kankercellen nauwkeurig identificeren en verwijderen, waardoor er minder operaties nodig zijn.

Kosteneffectiviteit: hoewel de initiële procedure langer kan duren dan conventionele chirurgie, kan Mohs-chirurgie op de lange termijn kosteneffectiever zijn. Door de noodzaak van aanvullende operaties of behandelingen te minimaliseren, helpt het de totale zorgkosten te verlagen. Onze collega kreeg een factuur van ongeveer 1200 euro, waarvan de verzekering het grootste gedeelte betaald heeft.

Conclusie:

De precisie en effectiviteit maken Mohs-chirurgie een aantrekkelijke optie, vooral voor huidkanker in cosmetisch gevoelige gebieden.

Als bij u huidkanker is vastgesteld, raadpleeg dan een gekwalificeerde dermatoloog of chirurg om te bepalen of Mohs-chirurgie een geschikte behandelingsoptie voor u is. Vroege opsporing en passende behandeling zijn essentieel voor het succesvol beheersen van huidkanker en het bevorderen van gezondheid op de lange termijn.