Verschil droge huid en vochtarme huid

Vinden jullie het soms ook zo verwarrend al die kreten over huidtypes; droge huid, vochtarme huid, vette huid, gecombineerde huid, oudere huid…. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. In dit blog wil ik duidelijkheid scheppen rond de droge en vochtarme huid, wat is het verschil?

Droge huid en vochtarme huid zijn niet hetzelfde
Een droge huid is niet hetzelfde als een vochtarme huid. Een droge huid heeft namelijk een tekort aan vetten (talg) terwijl de vochtarme huid een tekort heeft aan vocht in de huid. Een droge huid en een vochtarme huid gaat wel vaak samen omdat de vetten in de huid zorgen dat het vocht in de huid beter wordt vastgehouden.

De belangrijkste oorzaken van een droge huid of vochtarme huid zijn het natuurlijke verouderingsproces van de huid, wat zorgt dat de huid steeds minder talg aanmaakt waardoor het vocht minder goed wordt vastgehouden en de huid droog en gevoelig kan worden. Een ander aspect kan zijn vetvrij eten, vetvrij eten kan essentiele vetzuren aan het lichaam onttrekken. Het klinkt misschien gek maar door te weinig natuurlijke vetten te eten kan de huid droog worden en zelfs trekkerig en jeukend aanvoelen. Maar ook alcohol en koffie (cafeine) kunnen de huid uitdrogen. En vergeet het klimaat natuurlijk niet, temperatuurverschillen door warmte, koude, vocht of airco kan er ook voor zorgen dat de huid uitdroogt.

Voeden en beschermen
Een droge huid heeft een tekort aan vet en voelt vaak overal droog aan. De droge huid heeft het hele jaar behoefte aan voedende producten op oliebasis. Een vochtarme huid is een huidtype wat veranderlijk is onder invloed van temperatuur, enz. het heeft een tekort aan vocht maar kan tegelijk ook droog of vet aanvoelen. Afhankelijk van verschillende factoren heeft deze huid behoefte aan vochtbinders zoals hyaluronzuur. Belangrijk is om verkeerd productgebruik te vermijden, de verkeerde huidverzorging kan het beschermlaagje van de huid beschadigen waardoor de huid vet of vochtarm kan worden. Het is voor de droge of vochtarme huid dan ook van belang om de huid zowel van binnen als van buiten af te voeden en te beschermen. Eet gezond, drink voldoende water en verzorg de huid met goede huidverzorgingsproducten.

Ben je benieuwd hoe het met het vet en vochtgehalte in jouw huid zit? Maak dat een afspraak voor een gratis consult met gratis huidscan. Zo weet je precies wat jouw huidtype is, hoe je deze het best verzorgd en welke behandelingen geschikt zijn om jouw huid in topconditie te brengen en te houden.

Reacties zijn gesloten.