Onze huid in de winter

Wanneer het buiten winters koud wordt en de temperatuur daalt, krijgt onze huid het zwaar te verduren. Hoe straffer de koude, hoe groter de invloed op onze huid. Gelukkig is koude integenstelling tot de zon geen verouderende factor voor onze huid. De schade op onze huid door winterse koude is van voorbijgaande aard, terwijl de zomerzon onomkeerbare schade heeft voor het dna van onze huidcellen.

Wanneer het vriest, daalt de temp van onze huid tot 35 graden terwijl onze lichaamstemperatuur op 37 graden blijft. Aangezien de bloedvaatjes in onze huid de temperatuur regelen worden er dus grote inspanningen in onze huid geleverd om de boel in winterse koude op temperatuur te houden. Dit verbruikt veel energie van onze huid en kan bij langdurige blootstelling aan winterse koude de huidbarriere iets beschadigd raken omdat deze dan te weinig energie krijgt. Hierdoor kan onze huid uitdrogen en trekkerig aanvoelen en jeuken bij winterse koude. 

Daarnaast hebben we ook vaak te maken dat we het binnen lekker warm maken. Houtkachels lekker aan, de verwarming iets hoger dan normaal. Dit zorgt ook weer voor een extra uitdroging in de bovenste huidlagen. Het natuurlijke vet moet dan eren klein beetje geholpen worden.

Mensen die last hebben van couperose moeten in de winter vooral oppassen met temperatuursverschillen. Couperose zijn de rode adertjes die we op het oppervakte van de huid zien. Dit is erfelijk bepaald en geheel niet schadelijk en vaak niet zo mooi. We zien dat wanneer het verschil tussen binnen en buiten groot is dit erg belastend is voor de couperose. De adertjes zetten dan uit en krimpen weer en dat zorgt voor een verergering van de couperose.

Ook onze lippen kunnen lelijk uitdrogen tijdens de winter periode. De meeste lip balms bevatten ook weer vaseline en dat voelt wel heel lekker aan alleen droogt dit in feite de lippen alleen maar extra uit, het legt een vetfilmpje op de lippen. Wij werken liever met een zonder vaseline, deze is met honing en pepermunt en die is gelijk heerlijk.

Je kunt tijdens de winter het energie niveau en de voeding op peil houden daar heb je prachtig mooie behandelingen voor maar ook met je verzorging kun je heel veel doen. Daarom is het belangrijk om bij winterse koude vollere cremes te gebruiken om onze huid te beschermen tegen uitdroging. Wij werken vaak met een serum dat lipides en ceramides bevat en het huideigen vet weer aanvult, als je daarnaast dan met je creme heel goed hydrateerd dan heb je perfecte combi. Bedenk wel dat volle cremes iets anders is dan vette cremes. Al beschermen vette produkten wel weer goede tegen de koude, dus een beetje vaseline aanbrengen wanneer je gaat schaatsen is prima,maar niet als verzorging.

Benieuwd naar wat de beste producten of behandelingen voor uw huid zijn? We vertellen u er graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvend consult!


Geef een reactie