Rimpels en huidveroudering door stress

Terwijl je op je 20e levensjaar verschillende nachten zonder vermoeidheid en stress te voelen achter elkaar kunt doorgaan, wordt de vermoeidheid en stress rond je 30e  levensjaar opeens zichtbaar. De trekken van het gezicht worden door vermoeidheid en stress meer geaccentueerd, de huid  wordt slapper, droogt uit en verliest aan stralendheid. Helaas wordt met de jaren de tekenen van vermoeidheid en stress steeds minder goed uit te wissen. Dat je ‘s morgens een verfromfaaid gezicht hebt, dat is iets dat je kunt missen als kiespijn. Daarom is werken aan anti aging of huidverjonging vaak ook een kwestie van werken aan je vermoeidheid en stress!

Stress en slaapgebrek hebben een negatieve uitwerking op onze algehele gezondheid en op onze huid. Door stress kan de vochthuishouding in onze huid verstoord raken waardoor de huid vochtarm kan worden en de natuurlijke huidbarierre beschadigd raakt. De huid wordt dan droger, gevoeliger, dof, verliest zijn spankracht  en rimpels, donkere kringen en wallen verschijnen.

Collageen
Een intensieve manier van leven heeft zijn gevolgen op onze huid. Stress kan leiden tot versnelde afbraak van collageen waardoor de huid sneller verouderd. Collageen is belangrijk voor een gezonde huid omdat collageen zorgt voor stevigheid van de huid, als de kwaliteit van het collageen achteruit gaat worden niet alleen rimpels maar ook donkere kringen en wallen onder de ogen zichtbaar. Dat komt mede omdat door stress en vermoeidheid het lichaam minder goed de afvalstoffen kan afvoeren waardoor de kwaliteit van het collageen in onze huid achteruit gaat.

Balans
De oplossing ligt in de balans vinden tussen veerkracht en draaglast. Het is belangrijk om voor jezelf  prioriteiten te stellen en regelmatig nee te zeggen om zo jezelf in bescherming te nemen tegen overmatige druk. Functioneer optimaal maar wees niet te perfectionistisch, perfectie bestaat niet.

Oxidatieve stress
Naast geestelijke stress is er ook iets als oxidatieve stress. Oxidatieve stress speelt zich af op celniveau, oxidatieve stress is een aanval van vrije-radicalen op onze lichaamscellen. Oxidatieve stress ontstaat als er te veel vrije-radicalen vrij komen. Het gevolg is een huid die uitdroogt en dof wordt en rimpels, pigmentatie en verslapping worden uiteindelijk zichtbaar. Vrije-radicalen kunnen geneutraliseerd worden door anti oxidanten, anti oxidanten vindt je in gezonde voeding zoals groente en fruit.

Huidverzorging
Dus om huidveroudering tegen te gaan is het belangrijk om stress tegen te gaan en zoveel mogelijk gezond te leven. Maar ook huidverzorging is daarbij heel belangrijk. Vooral het reinigen van de huid; in de avonduren om make up en vuil van de huid te wassen maar ook als je de volgende dag opstaat is het belangrijk om je huid weer schoon te maken met in ieder geval een lotion. Tijdens de nacht werkt de huid hard om afvalstoffen af te scheiden dus dan is het goed om je huid weer op te frissen zodat je dagcreme zijn werk nog beter kan doen.

En ga lekker naar buiten, voor lichaam en geest zijn gezonde buitenlucht en zuurstof zeer belangrijk om optimaal te kunnen functioneren!

Meer weten over huidveroudering en huidverzorging? Tijdens een gratis en vrijblijvend consult vertellen wij u er graag meer over!

Reacties zijn gesloten.